top of page

Geschiedenis

 WIST JE DAT VOETREFLEXOLOGIE 
 AL DUIZENDEN JAREN OUD IS? 

Een Chinese arts werd vroeger  betaald om zijn cliënten gezond te houden. Chinese voetmassages werden en worden nog steeds preventief gebruikt.


In China en Thailand vind je op bijna iedere hoek van de straat wel een plek waar je Chinese voetmassage kunt ondergaan.

Al duizenden jaren worden er over de hele wereld allerlei soorten  voetbehandelingen uitgevoerd om de gezondheid te beïnvloeden.

 

Waar en  wanneer reflexologie precies ontstaan is, is niet duidelijk. Wel doen eeuwenoude  hiërogliefen op de graftombe van een arts in Saqqara in Egypte vermoeden dat  reflexologie hier zijn oorsprong vindt.

 

Vanuit Egypte zou reflexologie zich via het  Romeinse Rijk verder over de wereld hebben verspreid. De geschiedenis en de  ontwikkeling van de reflexologie kan beschreven worden aan de hand van het werk van diverse pioniers op dit gebied.

Geschiedenis.png

DR.FITZGERALD

De zonetheorie, die ontwikkeld is door de Amerikaanse KNO-arts Dr. William H.
Fitzgerald (1872- 1942), kan beschouwd worden als de voorloper van de moderne
reflexologie. Fitzgerald ontdekte dat, wanneer er op bepaalde delen van de voet druk  werd uitgeoefend, andere delen van het lichaam verdoofd raakten.  

 

Hij maakte onder andere gebruik van elastische banden, wasknijpers en aluminium kammen om druk uit te oefenen. Fitzgerald publiceerde diverse artikelen over zijn ontdekkingen en noemde zijn werk Zone Analgesie.

 

Aan de hand van de  resultaten van zijn onderzoek verdeelde hij het lichaam onder in tien longitudinale energiezones die eindigen in de voetzolen en handpalmen. Samen met Dr. Edwin Bowers  publiceerde hij in 1917 het boek “Relieving Pain at Home”. Fitzgerald ontdekte ook dat het toepassen van druk op de zones niet alleen de pijn verlichte, maar vaak ook  de onderliggende oorzaak aanpakte.
 

 VOETREFLEXOLOGIE VANDAAG 

In de jaren ´50 van de vorige eeuw begonnen Dwight Byers en Eusebia Messenger, een neef en nicht van Eunice Ingham, hun tante te assisteren bij haar workshops.


Zij hebben later het werk van hun tante voortgezet. In de jaren ´70 richtte Dwight Byers  “The International Institute of Reflexology” op, waar de theorieën en  technieken van reflexologie nog steeds verder verfijnd worden.

reflexologie Therapy
bottom of page